10/30/2017

Povezivanje TA peći Kako povezati TA peć na monofaznu i trofaznu struju?

TA peć monofazno ili trofazno povezivanje 

povezivanje TA peći na trofaznu i monofaznu struju

 Povezivanje TA peći je prosto i ja ću da vam objasnim kako da povežete TA peć na monofaznu ili trofaznu struju. Takođe ću da vam kažem kada je to izvodljivo da ne napravite sebi još veći problem.

Razlika između monofazno i trofazno povezane TA peći


Povezivanje TA peći sa monofazne na trofaznu struju se razlikuje u tome što u monofaznoj vezi vi jednom fazom napajate sve grejače u TA peći.
Ta dolazna faza se na klemarniku razgranana na L1,L2 i L3 ili R,S i T kontakte.
U trofaznoj vezi svaka faza se poveže na jedan od ta tri kontakta. To je jedina razlika vezana za povezivanje.

U nastavku pročitajte kako i kada da koristite neki od ova dva načina povezivanja.

 Na slici gore vidite da na klemarniku dolazi petožilan kabl 5x2.5mm gde je žuto-zelena masa ili zemlja, plava je nula dok su dve crne i braon faze.
To je trofazna veza a monofazna veza bi bila sa kablom 3x2.5mm gde bi imali žuto-zelenu i plavu na istim mestima a treća (braon ili crna) bi došla na jednoj od te tri kleme. Onda bi je samo razgranali na preostale dve gde bi trebale da dodju preostale faze.

Kako da povežem moju TA peć?


 Prva najosnovnija stvar za povezivanje TA peći je sama snaga termoakumulacione peći! Sigurno ne možete da povežete TA peć od 6 kilovata monofazno a da to bude sigurno i da funkcioniše!

 Zašto ne možete?
Velika većina korisnika ima električnu instalaciju sa limitatorima od 16 ampera po fazi. To znači da je vaša maksimalna snaga koju možete da koristite 16 ampera puta 220 volti = 3.5 kilovata (gruba računica) po fazi.
 Ako na tu jednu fazu povežete TA peć od 4, 4.5 ili 6 kW desiće se to da će vam crkavati osigurač koji je isto 16A i da će vam izbacivati limitator ispred brojila.

  Preračunajte snagu koju lično vi imate po fazi pa se tom matematikom vodite i kada opterećujete tu fazu. Na sve to dodajte i ostale uređaje koji su vezani na tu fazu na podtabli. 
 Ovom grubom računicom i pretpostavkom da imate limitator i osigurače od 16A vi možete da monofazno povežete samo TA peć do 3kW snage.

Preko toga nije bezbedno i bolje je uložiti novac u instalaciju sa tri faze do TA peći nego se igrati i povezivati jake TA peći na monofaznu instalaciju.

Preporuka za povezivanje TA peći


 U svakom slučaju preporuka za povezivanje TA peći je onako kako je i fabrika zamislila. To je da se svaka jača peć od 3.5 kW poveže na trofaznu instalaciju. Prilikom vezivanja svih jakih potrošača je najbitnije to uraditi pravilno i čvrstom vezom jer labavi kontakti mogu da prouzrokuju slab učinak i veću potrošnju struje, kao i oštećenja na instalacijama.

 Za licnaste kablove uvek na završetku koristiti hilzne ili kapice jer oni garantuju dobar spoj. Za kablove sa punim presekom vam ne trebaju ni hilzne ni kapice.

Moja preporuka je opet licnasti kabl jer bolje podnosi struju i mekši je za rad i korišćenje. Jeste malo skuplji ali svakako je to jednokratna investicija pa bolje platiti malo više i uraditi posao kako treba.

 Imate još članaka na temu TA peći samo u polje za pretragu ukucajte TA peć ili kliknite na link "Najbitnije teme o TA peći"


Povezivanje TA peći Kako povezati TA peć na monofaznu i trofaznu struju? М 5 of 5
TA peć monofazno ili trofazno povezivanje   Povezivanje TA peći je prosto i ja ću da vam objasnim kako da povežete TA peć na monofaz...

4 коментара :

Unknown је рекао...

Pozd.je li dovoljno 16 A osig.mislim na rtofaz.pec.i kabl 2.5 mm.ili licnati.

М је рекао...

Dovoljno je 16A i licnasti 5x2.5mm kabl.

Unknown је рекао...

Da

Matatrta је рекао...

Ja imam problem što čim uplaim peć u struju počne da radi ventilator. Ona jadna ni ne stigne da akumulira