10/19/2017

Kako da ugradim LED plafonjeru i postupak ugradnje LED sijalice?

Kako da sami namontirate LED plafonjeru


led plafonjera ugradnja

 Evo još jedne lake majstorije za koje vam ne treba veliko iskustvo i koju možete sami da odradite pogotovu ako  imate bušalicu sa čekicem ili udarno probivnu bušalicu koja vam možda zatreba ali verovatno neće.


 Zašto uopšte ugraditi LED plafonjeru?


 Odgovoriću iz svog iskustva i to vrlo iskreno a razlozi su sledeći:
 - otarasio sam se visećih lustera koji mnogo skupljaju prašinu
 - otarasio sam se klasičnih sijalica koje su baš često pregorevale
 - LED sijalica troši mnogo manje struje jer sa 18W menja sijalicu od 80W
 - dobio sam belo osvetljenje za razliku od žutog koje bar ja ne volim
 - stan mi izgleda savremenije i modernije (meni se to sviđa)
 - imate godinu dana minimum garanciju na led plafonjeru sto nemate za obicne sijalice

 Eto to su moji lični razlozi i kažem vam nisam se pokajao jer imam LED sijalice koje sam ugradio pre dve godine i ništa im ne fali.
 Što se tiče cene koštaju oko 10 eura za 18W LED plafonjeru što se sigurno otplati za par godina u odnosu na klasične sijalice.

 Idemo sada na montažu koja je kako sam već rekao veoma laka. Evo šta vi dobijete u kutiji:

ugradnja led plafonjera
LED ploča sa diodama i kućištem

led ugradnja
Lim na koji se montira
kućište LED sijalica


led plafonjera ugradnja drajver
Drajver ili prosto trafo koji transformiše napon
potreban za led diode
 Naravno to sam sve slikao u radu prilikom motaže u kupatilu tako da to su elementi koji se nalaze u kutiji. Da bih vam pokazao koliko je zamena prosta namerno sam ostavio sve stare stvari od predhodne klasične sijalice.
 Kao što vidite nisam dirao čak ni tiplove sa starim šrafovima koji su već držali predhodnu staru kuglu sa sijalicom. 

  LED plafonjera posupak ugradnje:

Pre svega iskljuciti napon ka sijalicnom mestu gde radite!!!

 1.  Skinuti staru kuglu, luster ili šta već i ne vadite tiplove koji su tu u plafonu jer ih skoro uvek mozete iskoristiti. Ako ne oba jedan sigurno pasuje.

 2. Na postojeće tiplove namontirajte lim iliti držač:

led plafonjera ugradnja držača

Eto lepo se vidi taj šraf na kome se nahvatalo malo rđe. Sam lim je lepo dizajniran da je širina izmedju dva tipla nebitna i skoro uvek se upaše kako treba. Vi samo nacentrirate da bude na sredini i da možete da provučete strujni kabl kroz centralnu rupu.
Ima i drugacijih izvedbi ovih limova tako da ako se rupe na limu ne uklapaju opet je lakse da izbusite na limu nove rupe prema tiplovima u plafonu nego busiti plafon za nove tiplove.

3. Namontirajte klemice i povežite drajver LED panela:

drajvera led plafonjera ugradnja

Vrlo prosta operacija, imate dve žice nulu i fazu i nebitno je gde koja ide. Samo zašrafite to dobro. Nije na odmet da kupite nove kleme ako su stare zardjale a cena je smesna tako da ja to uvek imam u rezervi.

 4. Povežite drajver sa LED panelom:

panel led plafonjera ugradnja


Izlaz iz drajvera je poseban džek koji se spoji sa džekom na LED panelu tako što gurnete jedan u drugi i malo zarotirate u desno za četvrtinu kruga. Ne možete da pogrešite nikako.

5. Namontirajte led panel za držač:

drajver spajanje led plafonjera ugradnja

Kada ste spojili drajver onda to sve polako pakujete u prostor sa LED panelom i spajate sa držačem kao na slici. Vidite da ima tačno obeleženo gde dolazi ušica od lima i gde treba da ide šraf. Hoce nekad to pakovanje drajvera da bude naporno ali samo polako radite a ako ne ide zarotirajte plafonjeru za pola kruga.
To uglavite na jednu i na drugu stranu da bude ovako:

1 led plafonjera ugradnja

Sada samo zašrafite dva šrafa bočno:

finish led montage

I vaša plafonjera je spremna za rad:

montage LED

 Sve u svemu ja sam ovu plafonjeru namontirao za pola sata uključujući i skidanje stare tako da je ovo stvarno lak posao i nemojte se plašiti da ćete nešto da pogrešite jer nema šta da se pogreši.
 Sad možete da eventualno zamenite i stare tiplove mada za tim  uopšte nema potrebe oni se svakako i ne vide a ništa im ne fali ako mogu čvrsto da se pritegnu.

 Za kraj moje iskustvo sa LED panelima:

 Iz svog iskustva vam mogu reći da je plafonjera od 18 W dovoljna za kupatilo, hodnik i manju prostoriju do 9 m2 dok je LED plafonjera od 24W dovoljna za 15-20m2
 Pre ovih led plafonjera sam imao i neonke u hodniku ali mi je smetalo što mora da trepne par puta prilikom uključivanja a to se sa LED plafonjerama ne dešava.

Procitajte i koristan clanak Alternativa za stare klemarnike na sijalicnim mestima

Pročitajte i članak gde sam popravljao neispravan LED panel na plafonjeri Šta ima u LED panelu?

Evo i par videa gde se vidi koliko je lako i koliko vam vremena treba za ugradnju ili zameu LED plafonjere:




Kako da ugradim LED plafonjeru i postupak ugradnje LED sijalice? М 5 of 5
Kako da sami namontirate LED plafonjeru  Evo još jedne lake majstorije za koje vam ne treba veliko iskustvo i koju možete sami da odr...

10 коментара :

Lola је рекао...

Odlicno objasnjenje stim da kod mene nema plafonjera vec su lusteri u pitanju pa treba pistaviti tiplove.Sad posto nemam pojma kako da ne ubodem u zice na plafonu sa busilicom,razmisljam koliko je pametno da se upustim u avanturu za koju majstor trazi 30eura za sest led panela😀

М је рекао...

I to nije problem. Na tim snimcima je pre te plafonjere je isto bio luster a ti tiplovi koji su vec u plafonu sam postavljao za plafonjeru pre ove. Nju sam zamenio sa drugom novom ciji drzac nije isti pa sam morao da ga razbusim.
Sto se tice tiplova ove sam postavio dijagonalno u odnosu na ivice plafona.
Instalacija ako je propisno uradjena ide pod pravim uglom sto znaci da u odnosu na ivicu plafona izbegavas ta dva moguca pravca sa obe strane plafona.
Naravno dijagonalno mozes postaviti tiplove ako je okrugla plafonjera, za cetvrtaste vec ne mozes.
U tom slucaju mozes pogledati na zidovima gde je postavljena razvodna kutija pa ako je nadjes onda kabli ide sa te strane pod pravim uglom.

Unknown је рекао...

pozdrav,
meni iz zida idu 3 žice: plava, crna i žuto zelena.
Ako sam u pravu, crna je faza i spaja ne na "L", plava je nula i ide na "N", a kud ću spojiti žuto zelenu žicu?
iz led drajvera idu samo 2 žice u klemicu

М је рекао...

Ako je instalacija po standardu onda si za raspored boja u pravu i tada tu zuto zelenu nemas gde ni da povezes a i ne treba ti.
Jedino povedi racuna ako imas dupli prekidac za sijalice (na primer da palis jednu ili dve sijalice na istom lusteru ili plafonjeri) onda su u tom slucaju dve zice faze a jedna je nula. Ako je tako moras probnom lampom da utvrdis koja boja je faza a koja nula da ne bi povezao led plafonjeru na dve faze. Iskoristi samo jednu fazu i nulu za plafonjeru i to je to. Naravno za proveru prekidac na zidu mora biti ukljucen.

Unknown је рекао...

Ostaju prazne samo ih izokiraj ili spoji zutu za plavom i zelenu i crna

Unknown је рекао...

Poštovani, meni iz plafona ide 5 žica. Imam serijski prekidač i na plafonu dve plafonjere... Jednu sam spojio, ali drugu nemogu nikako! Negde grešim, ali neznam gde!

М је рекао...

Da bih ti tacno odgovorio reci mi kako je radilo pre sa starim sijalicama? Da li pod serijski mislis da sa jednim palis obe a sa drugim gasis ili nesto drugo?

Unknown је рекао...

Kako staviti poklopac na led sijalicu u zidu, sijalica ima cnu kutiju, pa ide sijalica pa cetvrtast srebrn ram, majstor je kutiju stavio dublje a poklopac se kaci na kutiju i sad ne moze da se zatvori, sijalica je usrafljena sa dva sravceta za kutiju

Ivana је рекао...

Ja imam potpuno luster uz zid, nema kako da se može odvrnuti šaraf, mučim se već neko vreme, nemam svjetla u hodniku, sve sam pokušala, ne znam šta da uradim (plafonski luster)?

М је рекао...

Situacija vam je specifična tako da ne mogu da vam pomognem ovako onlajn. Bolje je da pozovete nekog majstora da to reši.