10/21/2017

Šta su to releji osobine i namena

Relej šta je to koja im je funkcija i čemu služe


Ima mnogo članaka o tome šta su releji Ali u ovom članku ću se potruditi da vam to objasnim na prosti način kako bi tačno znali šta su releji i koja je njihova namena.


 opis i namena releja

Ako bi pročitali tačno definiciju relea vi bi se kao neko ko ne zna ništa o tome samo zbunili i dalje ne bi znali čemu releji zapravo služe.

Reći ću najprostije releji u bilo kojoj električnoj instalaciji imaju zaštitnu ulogu . To su tačnije elementi instalacije koji štite neke druge elemente od strujnih udara i kvarova.

Kako to releji imaju zaštitnu ulogu i kako štite ostale elemente?

Releji u električnoj instalaciji se najčešće postavljaju na takozvanom komandnom delu instalacije oni u suštini pod dejstvom određenih signala startuju neki elektromagnet (špulnu) ili neki drugi element instalacije.
Najčešće se preko relea startuje spulna nekog kontaktora.

Ako pogledate konstrukciju releja videćete da i on u sebi ima elektromagnet (špulnu)  koja aktivira određene kontakte. U principu je konstrukcija ista kao kod kontaktora samo što releji se koriste za slabije struje dok se kontaktori koriste za mnogo jače struje.

Pošto su struje komandnog dela električne instalacije male tu se koriste releji. Signal koji aktivira elektromagnet releja ima namenu da aktivira sklopku ili kontaktor koji opet kasnije aktivira neki motor. 
Logično je da se tim redom u šemi i povezuju signali komande.

Ako koristite signal iz nekog kontrollera ili PLC-a za startovanje nekog motora vi tim signalom možete ići direktno na spulnu kontaktora, ali ako se desi neki kratak spoj ili ako kontaktor nekako zalepi samim tim će stradati i kontroler. 

Da bi se to sprečilo upravo se između kontrolera i ostalog energetskog dela postavlja relej. Špulna releja je galvanski odvojena od kontakta koja je relej otvara i zatvara.
Struja koja dolazi od kontrolera (ili PLC-a)  i aktivira špulnu releja ne dolazi u kontakt sa strujom koja prolazi kroz kontakte releja. Samim tim je kontroler zaštićen u slučaju da se desi neki kvar na ostalom delu instalacije. 

relej primena namena uloga

Cena releja je mnogo puta manja nego cena kontrolera tako da je mnogo bolje da strada relej nego kompletan controller ili PLC.
Relej inače imaju veoma široku namenu mogu se naći i u manjim uređajima kao i u velikim elektro ormanima uglavnom uloga im je svuda ista koristi se kao zaštitni elementi. 
Mogu se podeliti prema tipu, veličini, radnom naponu i tako dalje o tome ovde neću pisati imate već dosta članaka na internetu.

uloga releja primena

Na ovim slikama sam prikazao jedan klasični relej koji se koristi u za instalacije u električnim ormanima i njegov radni napon 220v.
Kao što vidite sa slike svi izlazile su obeleženi brojevima od 1 do 14 steam što su izlazi 13 i 14 u stvari ulazi za napon špulne.

Kada na ovom releju dovedete napon od 220v na kontakte 13 i 14 aktiviraće se elektromagnet koji će zatvarati kontakte 5-9 6-10 7-11 i 8-12. To su takozvani NO o kontakti ili normalno otvoreni kontakti.

relej objašnjenje primena

Ako relej nema dolazni napon za start elektromagneta njemu će ostati zatvoreni kontakti 19 210 311 412.
To su takozvani NC kontakti ili normalno zatvoreni kontakti.

Primena konkretno ovog releja je velika i ove relej može jednim komandnim signalom da aktivira 4 špulne odjednom pošto ima 4 NO i 4 NC kontakta.

relej kontakti primena

Naravno možete koristiti onoliko kontakta koliko vam treba ne moraju da budu upotrebljena sva 4 kontakta. Ono što treba da znate da se svi kontakti uključuju ili isključuju komandnim naponom koji aktivira špulnu releja.

U zavisnosti od vaših potreba koristite maštu i upotrebite kontakte koji vam trebaju.
Ovaj relej ima u sebi i signalnu sijalicu koja svetli kada mu je špulna aktivirana ima i test dugme čijim pritiskom proveravate ispravnost kontakta releja.

relej osobine i uloga

Fabrički se izrađuju i ležišta za ovaj tip releja kao na slici tako da je olakšano povezivanje kablova i montiranje releja na šine.

relej i ležište din šina

U sledećem članku ću pisati malo više i kontaktorima tako da imate kompletnu sliku osnovnih elemenata električnih instalacija.
Šta su to releji osobine i namena М 5 of 5
Relej šta je to koja im je funkcija i čemu služe Ima mnogo članaka o tome šta su releji Ali u ovom članku ću se potruditi da vam to ob...

Нема коментара :