6/20/2016

Opterećenje kabla strujom tabela

Tablica sa maksimalno dozvoljenim trajnim strujama prema preseku kabla

 Evo par slika gde možete videti tablicu sa maksimalnim strujama kojima trajno možete da opteretite određeni presek kabla:

maksimalno dozvoljena trajna struja prema preseku kabla

Prema prvoj slici vidite tačno šta koje polje označava na tabeli a sa druge slike možete videti sva polja za razne preseke kabla.

maksimalno dozvoljene trajne struje prema preseku kabla

Ovo treba uzeti kao podatke za kvalitetne kablove tako da ako ste slučajno na granici između 1.5 mm2 bakarnog kabla i 2.5 mm2 obavezno uzmite ovaj sa većim presekom jer ko zna koliko je kvalitetan kabl koji ste kupili.

dozvoljene-trajne-strujeprema-preseku-kabla

Obavezno imajte na umu da će licnasti kabl bolje podneti opterećenje u amperima nego pun presek kabla.
 Nadam se da vam je tabela sa proračunom amperaže prema preseku pomogla pri izboru za vašu električnu instalaciju.
Opterećenje kabla strujom tabela М 5 of 5
Tablica sa maksimalno dozvoljenim trajnim strujama prema preseku kabla  Evo par slika gde možete videti tablicu sa maksimalnim strujama k...

9 коментара :

Unknown је рекао...

Pozdrav,mozete mi objasniti,ako je 1mm2= 15A zasto je 10mm2=61A ,a ne 150mm2

Анониман је рекао...

Zato sto se naelektrisanje rasporedjuje po povrsini, i posto je u pitanju kruzni presek kabla, porastom preseka ne raste i povrsina (u ovom slucaju opseg) srazmerno povrsini pa samim tim ni opterecenje (amperi).

Анониман је рекао...

Sažetije rečeno, odnos jačine struje, disipirane energije i preseka nije linearan.

Анониман је рекао...

Poštovani, da li je za radnu ploču sa dve ringle jačine 2900 (1700+1200), dovoljan kabal 3x1,5 licnasti. S obzirom da će se desiti po nekad da budu uključene obe ringle.

М је рекао...

Teoretski i sa bakarnim kablom da, ali sa obzirom da se ovde prodaje i kupuje samo da bude sto jeftinije onda savetujem 2,5mm2.

Анониман је рекао...

Da li mogu na PPR kablu preseka 1,5mm prikljuciti TA pec 3,5 kw

М је рекао...

Ovo je već smešno pitanje iz više razloga.

1. Da li možeš? Zavisi od tebe, niko ti ne brani.

2. Da li je moguće? Imaš tablicu i tekst koji je napisan kako bi se samo malkice pomučili i pogledali tablicu ili izračunali nešto što vas zanima.

3. Da li bi trebalo? Sigurno ne, jer ogromna većina električara će ti reći da postaviš bakarni kabl preseka 2.5mm jer je razlika u ceni mala.

Анониман је рекао...

Potrebna pomoc ,koliko opterecenje trpi 5x6 ppy u kuci ako su napojene dve stambene jedinice usponskim vodom ,spratne table ,a u kuci ima kotao od 24 kw centralni bojler od 3 kw inverter klime 3 ,i naravno sporet a 2 kom i ostali potrosaci dali moze da izdrzi kabal ,kotao je napojen sa 5x6 kablom iz table u koju je dosao 5x6 sa konzole.hvala

М је рекао...

5x6 kabl okvirno trpi 50A po fazi, kazem okvirno jer ne znam baš tačno koji kabl koristite.
Taj kotao maksimalno može da povuče oko 36A po fazi. Ako su ostali uređaji pravilno raspodeljeni po fazama kako bi se svaka ravnomerno opterećivala onda ne bi trebalo da imate problema sa time što ste naveli. Posebno što su retke situacije kada će baš sve odjednom da vam radi i da optereti kabl maksimalno.