12/06/2016

TA peć popravka i održavanje

TA peć - objašnjenje, ispitivanje, popravka i održavanje 


Pošto već čitate ovaj članak mogu da pretpostavim da ste odabrali da se grejete na struju kao i da ste odabrali najjeftiniji i najbolji način (bar za sada dok EPS opet ne promeni tarife i cenu) za to a to je grejanje pomoću TA peći.

popravka TA peći

Ja ću ovim tekstom da vam pomognem i detaljno objasnim sledeće (klikom na link idete direktno do određenog teksta ukoliko vas teorija ne zanima):


Nije bitno da li ćete ovo sami da radite, ili ćete zvati majstora da vam to uradi, bitno je da ćete imati sliku o tome šta i kako treba uraditi da bi vam grejanje pomoću TA peći bilo najisplativije.

Šta je TA peć i da li je dobra za grejanje?


 TA peć ili termoakumulaciona peć je po učinku najbolje grejno telo a konstruisana je tako da može da toplotnu energiju akumulira za nekih 8 sati (znači toplotu ne struju) i da tako akumuliranu toplotu odaje u prostoru narednih 16 sati.
 Upravo ova osobina čini TA peć najekonomičnijom za grejanje jer se to uklapa u sadašnju EPS tarifu za jeftinu i skupu struju. Pošto vi imate jeftinu struju nekih 8h noću to vreme i iskoristite za punjenje peći a tada vam je kW jeftiniji četiri puta u odnosu na kW u skupoj tarifi preko dana.

 Termoakumulaciona peć je grejno telo koje se napaja strujom i tu struju pretvara u toplotnu energiju koju skladišti u šamotnim ciglama.

Iz ovoga svako može zaključiti da osim cigli u TA peći imamo i grejače, termostat, ventilator i da je sve to verovatno obloženo staklenom vunom.
Same TA peći možemo podeliti prema snazi u kilovatima pa tako imate TA peć 2.5 kW, 3 kW, 4 kW, 6 kW.
Možete ih podeliti i prema tome kakve grejače koriste i to se ne čini bitnim u početku ali pri nekoj zameni grejača ćete videti da je mnogo lakše zameniti spiralni grejač koji se montira odozgo vertikalno u peć nego štapni koji ide horizontalno u peć.
Sad zamislite da vam pregori baš prvi odozdo štapni grejač? Onda ćete morati da rasklopite skoro sve cigle osim zadnjeg reda kako bi ga zamenili.
Pri zameni spiralnih grejača skida se samo prvi sloj cigli odozgo.
Znači ako već možete da birate birajte peć sa spiralnim grejačima!

 Čitajte na sledećoj strani "Da li TA peć ima alternativu i koje su?"









TA peć popravka i održavanje М 5 of 5
TA peć - objašnjenje, ispitivanje, popravka i održavanje  Pošto već čitate ovaj članak mogu da pretpostavim da ste odabrali da se greje...

Нема коментара :