12/06/2016

Da li TA peć ima alternativu i koje su?

Da li TA peć ima alternativu i koje su?

Za sada je i dalje TA peć na prvom mestu što se tiče grejanja na struju i do pre desetak godina nije imala nikakvu konkurenciju ali sada je njena najozbiljnija konkurencija inverterska klima.

inverter klima grejanje

Napominjem ne obična klima nego inverter klima koja ima mogućnost rada od -17 do +45 stepeni spoljne temperature a njen učinak je takav da za 1 kW utrošene električne snage proizvede od 3 do 4 kW termičke snage u zavisnosti od modela i naravno cene uređaja.

 Inače inverter klime kada rade u režimu grejanja su u stvari toplotne pumpe tako da to nije nikakav perpetomobil ili nešto slično to su sasvim objašnjive pojave u termokinetici i termotehnici.
TA peć i dalje pobeđuje u ovoj trci iz dva važna razloga a to su:
  1. Tarifni sistem EPSa po kome možete jeftinije da akumulirate energiju preko noći 
  2. Rad i na većim minusima a ne samo do -15 ili -17
Sa druge strane inverter klima mora da radi tokom celog dana i na skupoj i na jeftinoj struji tako da jeste da ona troši manje kW od TA peći ali taj 1kW koji klima potroši u skupoj tarifi isto košta koliko i 4kW koje potroši recimo TA peć od 4kw snage u nizoj tarifi. Po sadašnjem tarifnom sistemu TA peć je i dalje ekonomičnija što opet ne mora da znači da će to tako biti i u budućnosti.

Osim toga inverter klime su dosta ekonomične do neke spoljne temperature od -5 stepeni, što je spoljna temperatura niža tako je i učinak klime sve manji. Na temperaturama od -10 i -15 klima će dosta slabije da greje nego na -5 jer je otežana razmena toplote između freona i spoljnog vazduha. Samim tim će i kompresor klime više raditi kako bi postigao željeni cilj a opet će na kraju više da potroši struje za to. Odnos uloženog kW struje i dobijenog kW termičke snage je na tim minusima 1:1 tako da tu ne može da se meri sa TA pećima.
 Da nije sve na stranu TA peći i inverter klime imaju prednosti a to su:

  • mnogo manje zauzima prostora
  • mnogo se lakše šteluje
  • bolje ventiliše prostor i čisti vazduh filterima
  • neuporedivo manje vremena za zagrevanje prilikom uključenja (20 min)
  • neuporedivo manje energije za isti učinak u prelaznim periodima do -5 stepeni
  • pored grejanja i hladi leti
Sad kad se sve uzme u obzir a pogotovu i činjenica da će vam i leti trebati klima čini se da je inverter klima dobar izbor e sad zašto inverter klima a ne obična kad i ona može da greje do -5 stepeni.
Odgovor je potrošnja energije koja je mnogo manja kod inverter klima kao i rad na još većim minusima.
Ukoliko želite da se grejete na klimu bez TA peći i rešite da investirate u to moj savet je da izaberete neki model japanskih proizvođača tipa fujitsu i mitsubishi jer su neprevaziđeni po učinku i sa njima ćete se i ogrejati.
Cena im je veća nego kod običnih klima i tu nema šta da kupite a da vredi bez 500 eura. Kao dugoročna investicija može se reći da se isplati.

Zakljucak o grejanju na struju


Ipak bih za kraj ovog dela o alternativi TA peći dodao da je po meni dobitna kombinacija i klima i TA peć pri čemu ćete koristiti TA peć na većim minusima kao pomoć klimi dok će klima taj vazduh pravilno rasporediti po prostoru i filtrirati vam vazduh. Trenutno ja tako i kombinujem u mom stanu.

I da napomenem da je preduslov svih grejanja a pogotovu grejanja na struju aj da imate dobru izolaciju, bez toga je sve bacanje para i energije.
 Čitajte dalje i "Kako da održavate TA peć?"
Da li TA peć ima alternativu i koje su? М 5 of 5
Da li TA peć ima alternativu i koje su? Za sada je i dalje TA peć na prvom mestu što se tiče grejanja na struju i do pre desetak godina ...

Нема коментара :