12/06/2016

Kako da održavate TA peć?

Održavanje termoakumulacione peći

Održavanje TA peći nije zahtevan posao i to bi trebalo uraditi pre grejne sezone a kompletan postupak se sastoji u proveri ispravnosti pojedinih elemenata u strujnom kolu TA peći kao i vizuelnom proverom kablova na bočnoj strani peći.


Sa bočne strane, one blizu koje ulazi dovodni kabl, imate limeni poklopac koji trebate da skinete i da prvo vizuelno proverite u kakvom su stanju provodnici ili jasnije zice od klemarnika do sigurnosnog termostata pa na dalje do grejača.

 Vremenom od temperature dešava se da se one prvo ukrute i skorave pa počnu da pucaju i da se rune tako da ako primetite tako nešto obavezno zamenite takve kablove novim. Inače to se najčešće dešava zbog toga što je spoj tih kablova bio loš pa su se oni zato i grejali ili su nestručno ugrađeni pa nisu mogli da podnesu dugoročno opterećenje a da se ne greju (mali presek recimo).



Za većinu peći vam je precek od 2.5 mm2 sasvim dovoljan što se tiče dovodnog kabla a za same  zice do pojedinih grejača može i 1.5 mm2 ali to zavisi od samih grejača i njihove snage.
Naravno kad otvorite ovako poklopac kao ja na slici poželjno je i usisati nakupljenu prašinu a kad to uradite za svaki slučaj isproveravajte spojeve na klemarniku da li su čvrsti jer ko zna ko je to pre vas radio. Što se tiče struje najbitniji su baš spojevi pogotovu za jače potrošače tako da to uvek proverite kada radite ovako nešto.


Kada proverite spojeve na klemarniku i ostalim delovima krenite sa proverom ostalih delova a prvi na redu je sigurnosni termostat kao na slici ispod. On služi da iskluci strujno kolo i prekine dovod struje grejačima ukoliko se desi da zakaže radni termostat i umesto da ih ugasi oni nastave da greju. Na nekoj kritičnoj temperaturi ovaj sigurnosni izbaci sve grejače sa napona i ugasi ih. Da bi se opet aktivirao tu na sredini njegovog tela imate kao što vidite jedan crveni da kažem prekidač koji morate prstom malo jače da pretisnete kako bi se zaštitni termostat vratio u funkciju.
 Samim tim ako ovo primetite to je znak da vam je radni termostat neispravan pa prekontrolišite i njega. 


Malo detaljnije o proveri pojedinih elemenata TA peći čitajte u članku "Kako da proverite ispravnost pojedinih elemenata TA peći?"


Kako da održavate TA peć? М 5 of 5
Održavanje termoakumulacione peći Održavanje TA peći nije zahtevan posao i to bi trebalo uraditi pre grejne sezone a kompletan postupak ...

Нема коментара :