12/06/2016

Kako da namontirate sklopku za automatsko uključivanje TA peći u jeftinoj tarifi?

Montaža sklopke za automatsko uključivanje peći u jeftinoj tarifi

Za početak postavlja se pitanje da li vam treba automatsko uključivanje TA peći ili ne? Odgovor je kratak, DA treba vam!
Ma koliko da mislite da ćete to ručno da radite svaki dan to jednostavno nije izvodljivo dok kada namestite automatiku da radi za vas tu greške nema.
Šta vam je potrebno za ovu egzibiciju?

TA peć sklopka za uključenje

Treba vam kontaktor odgovarajuće snage nekih 25 ampera po kontaktu (bolje jači nego slabiji) a može naravno i od 16 ako vam je velika razlika u novcu između ova dva. Cena je nekih 8-10 eura po prodavnicama. Ukoliko vam ne radi ona signalna sijalica na razvodnoj podtabli koja vam govori kada je jeftina struja onda vam treba i tajmer mehanički ili digitalni a cena im je oko 7 eura.
 Pored ovoga vam treba i din šina za postavljanje elemenata i naravno žica preseka 2.5 mm2 za povezivanje. Evo na slici vidite otprilike kako to ide s tim što na slici imate dva kontaktora za dve TA peći i imate mehanički sat kao i vremenski relej. Vi radite po onome što vama treba i ne mora da bude kao na slici.
 Princip je sledeći:
  1. Sa dva tipla utiplujte din šinu negde gde vam je zgodno pored table sa osiguračima i na tu šinu postavite kontaktor i ostale potrebne elemente.
  2. Otvorite tablu i skinite osigurače koji napajaju TA peć kako bi bezbedno radili.
  3. Sa tih osigurača raskačite kablove koji idu prema utičnici za TA peć. Sada kabl od osigurača treba da ide na kontaktor pa tek iz kontaktora se ide na te kablove ka utičnici. Znači u ovom delu morate dodati kablove tako da sa osigurača sprovedete fazu na ulaze kontaktora odozgo a izlazi sa kontaktora odozdo se vezuju sa ovim kablovima koji idu ka utičnici zaa TA peć. 
  4. Imate 3 faze pa tako jednu po jednu vodite do kontaktora pa isto iz kontaktora prema postojećem kablu koji već ide do utičnice za ta peć.
  5. Kontaktor služi kao prekidač sve tri dovodne faze od razvodne table do peći i na njegovim donjim izlazima povezujete kablove koji iz table idu ka utičnici za TA peć. Ako morate produžite ih i nastavite klemicama. Kada se na špulni kontaktora javi napon on se aktivira i propusti struju ka TA peći. Znači sada ostaje još samo da taj napon koji aktivira špulnu podesimo da radi kako nam odgovara.
  6. Špulnu kontaktora aktiviramo tako što na klemu označenu sa A1 dovedemo fazu a na klemu A2 povežemo nulu. Nulu vežemo direktno sa table koja ima sabirnicu za nulu a fazu moramo da dovedemo ili preko vremenskog tajmera ili sa faze koja aktivira signalnu sijalicu na tabli za jeftinu tarifu. Ukoliko imate signal za jeftinu tarifu vi ste automatski uštedeli novac i ne treba vam vremenski relej ili tajmer već samo taj izlaz koji pali sijalicu prevežite i da pali špulnu kontaktora na A1 i samim tim ste rešili automatiku. Ako nemate signalnu sijalicu onda morate ugraditi vremenski tajmer koji naštelujete da kontakt u sebi aktivira u periodu od 23h-7h. Na njega dovedete nulu i fazu kako bi radio a fazu prevežete na kontakt tog releja pa sa tog kontakta idete na kontakt A1 na kontaktoru.
TA peć osigurači topljivi

Kada sve to povežete ostaje da vratite osigurače u ležišta i da testirate sistem tako što ćete tajmer preštelovati lažno da upali odmah kako bi videli da li se sklopka uključuje ili ne.



Kako da namontirate sklopku za automatsko uključivanje TA peći u jeftinoj tarifi? М 5 of 5
Montaža sklopke za automatsko uključivanje peći u jeftinoj tarifi Za početak postavlja se pitanje da li vam treba automatsko uključiva...

Нема коментара :