3/24/2015

Čišćenje laptopa održavanje - saveti za održavanje lap topa

Održavanje i čišćenje laptopa - saveti

Većina nas ima laptop koji i pored svih prednosti ima i mane. Pre ili kasnije svi se sretnemo sa problemom oko održavanja laptopa.
Glavni problem je čišćenje laptopa od najfinije prašine. Prašina koja se sakupi u šupljinama za ventilaciju prouzrokuje pregrevanje i gašenje laptopa. Na mnogima i poveća bučnost ventilatora.

čišćenje laptop

Na desktopu je čišćenje mnogo prostije. Kućište veliko i skida se samo bočna strana. Usisivačem ili kompresorom se to sve lako usisa ili izduva.
Otvaranje i čišćenje laptopa je za većinu nemoguća misija.
Ja naravno ne bi bio ja da nisam otvorio i laptop i monitor i sve što me zanimalo. Zato ću vam čisto dati par smernica šta nikako ne trebate da radite prilikom optvaranja i čišćenja laptopa i kako da otvorite lap top.
Znači ovo nije tačan opis za ovaj model koji sam ja rasklapao ovo je samo demonstracija i davanje saveta iz ličnog iskustva.

Šta prvo da radim kada čistim laptop?

Pa hajde da krenemo, recimo imate laptop za čišćenje i šta prvo raditi?
Prvo i osnovno pročešljajte internet za taj model uz neku frazu tipa "cleaning emachines xyzxy". Čisto da bi videli da li je neko već to demonstrirao na youtube i ako jeste onda će vam sve prikazati i ako ima koji skriveni šraf ili specijalan način da se rasklopi i očisti laptop koji baš vi imate.
Ja lično prilikom rasklapanja krenem od zadnjeg dela i skidam svaki vidljivi štraf. Pošto uvek čistim kompletno i maksimalno laptop odmah skidam i sve što je na dohvat ruke. To je obično deo sa memorijskim modulima, deo sa hard diskom i wireles karticom i ukoliko ga ima dvd player. Dvd player se obično pričvršćuje samo jednim šrafom za kućište. Pre svega toga naravno prvo se skine baterija!

 čišćenje lap topa

Skinuo sam sve šrafove sa laptopa, šta dalje?

 
Kad skinete sve što je na dohvat ruke i svaki vidljivi šraf probajte lagano noktom ili malim šrafcigerom da odvojite donji deo plastike sa kućišta. Plastika laptop-a se obično drži za gornji deo žabicama. Nikako ne preterujte silom već ako vidite da se odvaja onda malo možete da napnete plastiku da ispadne iz žabica. Ako procenite da je ipak potrebna veća sila za to, onda je sigurno problem u tome što postoji takozvani skriveni šraf koji i dalje drži plastiku.
 Na većini modela se plastika lako skida kada je svaki šraf skinut, tako da obavezno proverite i potražite te skrivene šrafove.
 Oni se iz mog iskustva obično nalaze ispod gumenih delova na koje se oslanja laptop kada je na stolu. Imao sam i slučaj gde su se dva šrafa nalazila odozgo ispod tanke tastature. Ona su držala donju plastiku tako da sam se baš namučio. Ta gornja tastatura se takodje vadi tankim šrafcigerima i nije zašrafljena skoro nikad već ima 4 žabice, dve na gornjoj i dve na donjoj stranii samo se podbace šrefcigeri pa se izbaci iz ležišta.

čišćenje laptop 2

Treba samo paziti prilikom skidanja tastature lap topa da je nikako ne povučete naglo! Prvo raskačite vezu flet kabla od tastature do laptopa. To je tanak kabl koji se raskači tako što se blago prstom podigne plastični blokirač na ulazu flet kabla u plastični držač. On se posle toga samo izvuče bez otpora. Ukoliko postoji otpor znači da niste odblokirali i nikako ne vučite silom!

Samo čišćenje laptopa i par saveta

 Kada konačno i svaki skriveni šraf skinete onda je relativno lako skinuti poklopac odozdo. Samim tim su vam većina delova pod prašinom dostupni i čišćenje laptopa može da počne.
Prilikom čišćenja vodite računa da ne oštetite laptop i da ventilatore laptopa ne vrtite!
Sad preostaje da lagano sve očistite što je maksimalno moguće i da posle toga sklopite laptop po reverse postupku.

čišćenje laptop 3

Još za kraj da vam napomenem da se dosta puta dešava da šrafovi nisu iste dužine sa donje strane. Kad rešite da otvarat laptop uradite to na nekoj većoj čistoj površini,  kao što sam ja na slici iznad, i rasporedite šrafove po istom redosledu mesta odakle ste ih skinuli. Tako nikada nećete pogrešiti koje je šraf gde bio a u suprotnom ako krenete da zašrafite šraf koji je recimo duži nego što treba možete oštetiti ležište a to je skoro nemoguće popraviti i zalepiti.
 Isto da vam napomenem da je najteže otvarati gornji deo laptopa gde je ekran ali je to u principu nepotrebno prilikom održavanja i čišćenja laptopa jer tu pražina i ne moše da udje. To se otvara samo u slučaju kvara nekog dela.
Nadam se da vam je tekst za servisiranje, održavanje i čišćenje laptopa pomogao i ako jeste delite ga na internetu da pomognete i drugima.
Čišćenje laptopa održavanje - saveti za održavanje lap topa М 5 of 5
Održavanje i čišćenje laptopa - saveti Većina nas ima laptop koji i pored svih prednosti ima i mane. Pre ili kasnije svi se sretnemo sa p...

Нема коментара :