3/24/2015

Kako proveriti i zameniti programator veš mašine

 Kako proveriti programator veš mašine

Evo par saveta kako da na brzinu proverite mexanički programator vaše veš mašine, naravno ukoliko je sa mehaničkim programatorom jer ove sa digitalnim programatorom nije baš preporučljivo popravljati na svoju ruku.
 Kao prvo kako znati da je baš problem u programatoru?

 programator mašine za veš


 To nije teško utvrditi jer iako vam se sve čini veoma složeno ipak je princip rada veš mašine dosta prost. Sam programator ima ulogu da diktira paljenje i gašenje delova sistema kao što su motor, grejač, pumpa za vodu i ventil za dotok vode u zavisnosti od toga koji ste sistem odabrali to jest koji program za pranje ste uključili.
 Većina programatora ima nekih 7-8 programa a skoro 90% korisnika koristi samo dva programa za pranje veša u boji i za kuvanje pa se shodno tome i desi da neki od ova dva programa strada i ne odradi svoju funkciju kako treba.
 E sad se vi pitate kako mehanički programator strada?
 Biće vam jasnije ako vam kažem da mehanički programator u sebi ima osovinu na kojoj se nalazi skup zupčanika koji svaki ponaosob napravljeni za određeni program pranja i na obodima tih zupšanika se nalaze udubljenja i izbočine koji u odredjenom vremenu upale određeni kontakt koji izvrši određenu radnju.
 Otuda se i čuje ono krckanje kada okrećete programator do željenog programa.
 Tako recimo vi izaberete program za pranje veša u bolji i aktivirate taj zupčanik rotacijom i uključite dugme za start.
 Programator krene u rad i zupčanik počinje da se okreće i prvo normalno aktivira električni ventil za dotok vode. Kada voda dostigne određeni nivo koji je regulisan presostatom ventil se zatvori i sledeća operacija na zupčaniku je da malo promeša veš u jednu pa u drugu stranu, pa sledi aktiviranje grejača vode i tako dalje.
 E sad vremenom se desi da se neki od tih zubaca na zubčaniku polomi i odredjeni deo programa se više nikad ne izvršava u datom momentu. Takođe se može desiti da strada i sam prekidač koji aktivira odredjeni program.
 Tako vi za rezultat dobijete loše opran veš jer ako programator ne izvrši neku bitnu funkciju kao npr. grejanje vode veš neće nikad biti lepo opran.
 Kada otvorite vašu veš mašinu i dodjete do programatora obavezno pre bilo kog skidanja žica prvo slikajte programator fotoaparatom da se ne bi desilo da posle pogrešite u povezivanju. Žica ima jako puno tako da je najlakše da slikate par slika iz različitih uglova kao što sam i ja sam uradio:

 programator

programator 1

Lepo snimite to iz više uglova kako bi videli skoro svaku žicu i kasnije natenane povezali nazad ukoliko rešite da skidate programator.

 programator 2

 programator 3

Pre bilo kog skidanja programatora prvo proverite bitne delove vešmašine pojedinačno da se ne desi da skidate programator bezveze a da je kvar recimo u drugom delu sistema.

 programator 4

programator 5

 Kako i bez provere prepoznati da li je kvar u programatoru ili u grejaču na primer ako se dešava da veš mašina ne greje vodu?
 I to je relativno lako zaključiti i bez otvaranja mašine, pročitajte u članku Kvar u programatoru ili drugom delu veš mašine.


programator 7












Kako proveriti i zameniti programator veš mašine М 5 of 5
 Kako proveriti programator veš mašine Evo par saveta kako da na brzinu proverite mexanički programator vaše veš mašine, naravno ukoliko ...

13 коментара :

Анониман је рекао...

Korisno je znati.Hvala.

Unknown је рекао...

Masina dobije vodu i krene da radi u programu i odjednom izgubi struju?sta se desi?

Mihajlo је рекао...

Imam gorenje ves masinu, kada je ukljucim da pere samo malo primi vodu i krene okretat i tako programator stoji u mjestu sta bi moglo da bude

М је рекао...

Neka operacija se ne izvrsi do kraja i zato programator stoji u mestu i ne ide na sledecu operaciju. Konkretno kod vas moze da bude da vam je neispravan senzor za nivo vode ili da vam ne radi grejac. Prilikom starta masina primi malo vode i treba da je zagreje na odredjenu temperaturu. Ako se to ne desi ne krece naredni program pranja.

Beba је рекао...

Juce je masina radila perfektno ,bez ikakve naznake da ce se nesto desiti s njom... Medjutim danas da je ukljucim,kad ona ne daje znake zivota. Medjutim da napomenem proverena uticnica... Ima struje. Da li mozda neko ima predlog sta bi to moglo da bude?

Анониман је рекао...

Pozdrav imam jedan problem radi se o perilici rublja Gorenje WA 442 znači perilica radi normalno odradi kompletan program pranja ali kada programator dođe do točke za centrifugiranje jednostavno preskoči taj program MOLIM ZA POMOĆ UNAPRIJED HVALA!!??

М је рекао...

Motori tih veš mašina su u izvedbi sa dve brzine (u samom motoru postoje dva posebna namotaja) pri čemu se spora koristi za normalno pranje a brza za centrifugu.
Programator zadaje proces a motor ga izvršava. Kod vas je ili kontakt u samom programatoru (relej u njemu ili loš spoj) ili kontakt na motoru a u najgorem slučaju vam je pregoreo sam namotaj u motoru. Svakako se treba pregledati instalacija na relaciji programator motor.
Ukoliko to sami radite provera da li je motor dobar je laka, skinite pozadi poklopac i raskačite konektor motora pa multimetrom proverite omski otpornost oba namotaja.
Obično je petoportni konektor gde je jedan port za uzemljenje a dva za jedan namotaj i druga dva za drugi.

Unknown је рекао...

Pozdrav na mašini gorenje Wa683 na 95 grije ali slabo, grijač sam promijenio ne znam kako da provjerim termostat, to je onaj koji se posebno namješta temperatura na njemu, ovaj programator koliko sam skuzio nema blokirno rele

Unknown је рекао...

Ves masina wa 543 ne staje na stop ponovo krece izpocetka

Unknown је рекао...

Best Madina gorenje wa442 pregreva vodu programator normalno radio bez zastoja kad ocenim da je dovoljno ugrijana vida iskljucim rucno I odradi do kraja molim odgovoru I hvala.

Unknown је рекао...

Ves Madina gorenje wa442 pregreva vodu a programator odradi do kraja bez zastoja jeli u pitanju thermostat ili nesto drugo molim odgovoru I hvala.

М је рекао...

Verovatno je termostat problem jer ne isključuje grejač kada dostigne određenu temperaturu.

Анониман је рекао...

Pozdrav...ves masina beko...nece da prebaci na sledeci program...sve radi dobro ali se mora rucno prebaciti,kao da zaglavi.