3/18/2015

Elekrtoliza i čišćenje rdje sa predmeta

Čišćenje rdje elektrolizom

E ovako za vas majstorčiće jedna zanimljiva i korisna stvar za koju ne treba ništa specijalno od materijala za postupak. U pitanju je skidanje rdje bez šmirglanja i bez oštećenja predmeta a najbolji je metod ako treba da skinete rdju sa malih predmeta, opruga ili sa više sitnijih predmeta odjednom.

čišćenje rđe


Ono što vam treba za ovaj postupak je:
- punjač akumulatora
- metalna posuda na primer konzerva dečije hrane kao u našem slučaju
- litar destilovane vode
- kesica sode bikarbone
Znači suma sumarum ako imate punjač akumulatora ne treba vam više od 100 din za ostali materijal.

čišćenje rđe 1

Postupak je sledeći:
 Uzmite čistu konzervu i u njoj sipajte destilovanu vodu ali ne do vrha nego ostavite prostora za potapanje predmeta koji čistite.
 Sipajte i sodu bikarbonu u vodu koja pomaže ovaj proces.
 Jednu klemu punjača zakačite za posudu to jest konzervu.

čišćenje rđe 2

Predmet ili predmete koje čistite okačite za bakarnu zicu pomoću koje ćete potopiti predmet u rastvor ali tako da ne dodiruje posudu već samo da bude u kontaktu sa rastvorom kako ne bi došlo do kratkog spoja.

čišćenje rđe 3

Drugu klemu zakačite za tu žicu kojom ste potopili predmet u vodu i uključite punjač akumulatora u rad. Prilikom rada videćete da se pojavljuju mehurići oko predmeta koji čistite što je znak da se proces obavlja normalno a rastvor će postati braonkast zbog rdje koja se skida sa predmeta.

čišćenje rđe 4

 Možete povremeno da isključite punjač i da proverite u kakvom je stanju predmet p kada budete zadovoljni čistoćom prekinite proces i time je postupak završen.

čišćenje rđe 5

Ja sam za ovu priliku očistio uspešno deloe kočionog sistema na zadnjim točkovima koje nikako nisam mogao da očistim šmirglom i veoma sam zadovoljan dobijenim rezultatima.
Elekrtoliza i čišćenje rdje sa predmeta М 5 of 5
Čišćenje rdje elektrolizom E ovako za vas majstorčiće jedna zanimljiva i korisna stvar za koju ne treba ništa specijalno od materijala z...

Нема коментара :