8/10/2024

Saveti za montažu i odabir mesta klima uredjaja

 Evo par saveta o tome kako i gde postaviti i namontirati klima uređaj

Naime ovo nije klasičan tekst o tome kako se montira klima uredjaj jer to vas kao kupce i ne treba mnogo da zanima. Ovo je pisano kako bi vam objasnio i predočio par stvari na koje možete da obratite pažnju a bitne su za sam rad klima uređaja.

To su uglavnom neke sitnice ali su itekako bitne za bolji rad klime i za njenu trajnost jer mogu baš puno da utiču na vek trajanja uredjaja a vama se čini da nije bitno.

Tako da top stvari o kojima trebate povesti računa su:

 MESTO SPOLJAŠNJE JEDINICE


Mesto spoljne jedinice


To je vrlo bitna stavka je verujte mi da mnogo utiče na potrošnju struje kao i na trajnost same klime zbog fizičkog uticaja vremeskih nepogoda.

Spoljnu jedinicu ako je ikako moguće postavite negde van domašaja sunca i gde što manje duvaju vetrovi zimi.

Uredjaj izložen suncu će raditi dosta lošije i sporije će hladiti a pri tome i više trošiti struje.

Ako pak nemate mogućnosti da bude van uticaja sunca onda mu napravite neku zaštitu kako od sunca tako i sa severne strane od hladnih zimskih vetrova.

Ako treba doplatite monterima za duži cevovod i tražite da je postave na što boljem mestu.

NOSAČI SPOLJNE JEDINICE

Skoro uvek viđam da monteri koriste kratke nosače koji su verovali ili ne samo par eura jeftiniji od dugih nosača. Ne kažem da oni nisu dobri ali ja generalno koristim skoro uvek duge nosače a to preporučujem i vama da zahtevate od montera koji vam ugradjuje klimu.

 Ja smatram da je to bolje iz više razloga a najbitniji je taj što ćete imati više mesta iza klime za za eventualno postavljanje viška cevi jer sada proizvodjači traže da mnoge moraju imati 3m cevi što je apsurd ali mi moramo to da poštujemo zbog garancije. Drugi razlog je što će mnogi prvo ugraditi klimu pa postavljati fasadu i onda će biti problem a kada stavite duže u startu onda nemate problema sa tim. Zatim ako se desi i da nekada menjate klimu i da predjete sa 12tice na 18ticu opet je bolje imati duge nosače.

Najgore je kada vidim da namontiraju klimu na kratkim nosačima i smotaju 3m cevi iza i to bude kao da su zalepili klimu za zid i posle ne radi dobro!? 

Pa da li bi vi disali normalno ako vam neko stavi ruku na usta? Ne bi naravno pa tako i klima mora imati neki minimum prostora iza i oko jedinica da bi vazduh što bolje cirkulisao i da bi što bolje vršila razmenu toplote što je sva filozofija rada klime.

UNUTRAŠNJA JEDINICA

Vrlo je bitno da kao i kod spoljne jedinice i unutrašnja ima mesta za dobar protok vazduha tako da ja gledam da bude od plafona min 15cm a ako mogu postavljam na 20cm. Na manje od toga idem samo ako ne postoje uslovi da se drugačije odradi posao. 

 Svi štede na cevovodu ali verujte mi da to platite jednom a loš rad klime je nešto što će uvek smetati tako da bolje platite više i uradite kako treba. Ovi novi inverteri mogu trpeti do 15m cevovoda i visinske razlike oko 10m tako da možete birati gde će biti spoljna jedinica a gde unutrašnja.

Pored ovoga savetovao bih vam da kontrolišete šta rade monteri i da li koriste licnasti kabl ili pun presek gde je naravno licnasti pravi izbor. 

OBAVEZNO PROPRATITE RAD MONTERA 

Naravno i sam sam monter i znam da nije uvek prijatno kada vam neko stoji nad glavom a često su ljudi i previše radoznali i umeju da preteraju sa zapitkivanjem ali vi ne budite dosadni nego radite sledeće:

- ne zapitkujte i ne postavljajte suvišna pitanja već obratite pažnju, jer ima i među nama idiota koji aljkavo rade svoj posao i sve nešto na brzinu smandrljaju, na to da li vam na kraju testiraju sistem i vakumiraju isti. To ćete videti kada namontiraju obe jedinice i povežu cevi i kablove. Ako tada ne nakače manometre i vakum pumpu na sistem već nekom drugom kvazi metodom izbace vazduh iz cevi onda nikako ne pristajte na taj rad i ne plaćajte ništa dok vam ne overe garanciju.

Ne kažem da ta klima neće raditi ali sigurno neće raditi onako kako treba. Na kraju taj kreten vas je obmanuo ili bar pokušao to da uradi a sve zarad ničega osim što idiota mrzi da odradi pravilno i izgubi malo više vremena a hoće da zaradi. Ujedno je taj bruka za struku i treba ga svuda pohvaliti kako zaslužuje.

Eto nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i od pomoći pa ako jeste ostavite kometar pohvale ili pak kritike kao i ako imate koje pitanje ne ustručujte se da ga postavite.




Saveti za montažu i odabir mesta klima uredjaja М 5 of 5
 Evo par saveta o tome kako i gde postaviti i namontirati klima uređaj Naime ovo nije klasičan tekst o tome kako se montira klima uredjaj je...

Нема коментара :