2/03/2021

Napajanje za PC - šta kupiti i mogući problemi i saveti

 Koje napajanje kupiti za računar? 

Ovaj post pišem iz razloga što velika većina ne obraća pažnju na najbitniju stvar računara a to je upravo napajanje.

Kvalitetno Chieftec napajanje 500w


Kada kažem da se ne obraća pažnja mislim prevashodno na kvalitet napajanja, pravu snagu, odabir prema potrebi i na kraju njegovu važnost u celom sklopu kompjutera.

Zbog čestog zanemarivanja uloge napajanja i dolazi do lošeg rada sistema i do stradanja najčešće Hard diskova a zatim i ostalih elemenata.

Klasični hard diskovi najpre stradaju.

Idemo onda sa osnovnim objašnjenjem gde se obično greši kada se sklapa računar.

Kvalitet napajanja

Prilikom kupovine novog kompjutera najmanje se obraća pažnja na napajanje. 

Svako hoće da da najviše novca za što bolju grafičku karticu, matičnu ploču i procesor. Još ako je u celoj toj kupovini ograničen budžet napajanje završi na zadnjem mestu i uzima se najjeftinije moguće za tu konfiguraciju.

To sve dovede do upravo suprotnog efekta jer baš ta stavka za  koju svako hoće da izdvoji zadnji dinar a to je grafička kartica upravo zahteva kvalitetno i jače napajanje!

Još je veća greška ako se privremeno kupi konfiguracija sa integrisanom grafikom pa se planira u bližoj budućnosti nadogradnja. Tada oko 90 posto njih napravi grešku i kupi napajanje koje je trenutno dovoljno a kada se nadogradi GPU onda se uvidi greška. 

To rezultira ponovnom kupovinom boljeg napajanja što je za 50 posto više bačen novac nego da je u startu kupljeno odgovarajuće napajanje.

Prilikom kupovine kompletne konfiguracije ne slušajte prodavce jer oni sklapaju računar da bude najpovoljniji sa cenom a ne sa kvalitetom.

Naravno ne krivim samo njih jer su kupci najviše i zaslužni zbog toga.

Uglavnom da skratimo priču sa izborom napajanja, zaobiđite jeftina napajanja i kupujte provereno dobra tipa Chieftec, Cooler Master,Thermaltake, Corsair i slična a sve novonastale marke zaobiđite.

Prava snaga napajanja

Ja ne reklamiram nikoga ovde a lično koristim Chieftec zadnjih 15 godina i nikada nisam imao problema sa kompjuterom. Na navedenim napajanjima ako piše da su 300,500 ili 700w toliko i imaju dok na no name i ostalim pise da imaju kao 500w a nemaju ni 250w.

Toliko o tome uostalom uzmite napajanje u ruku i ako je lagano zaobiđite ga u velikom luku.

Osim što su lagani njihovi kablovi su tanji u odnosu na skuplja brendirana napajanja.

Odabir prave snage napajanja

Što se tiče odabira snage napajanja i da li kupiti napajanje od 500 ,600 , 700 ili više wati tu je matematika veoma prosta.

Office varijanta

Ukoliko satavljate računar za kancelarije i klasičan office računar onda vam ništa preko 300w snage nije potrebno. Tu nemate jak GPU koji je i najveći potrošač struje i snage već samo procesor sa GPU u sebi koji neće trošiti više od 65W snage i zajedno sa svim ostalim uređajima nikada neće doći do 300W potrošnje.

Medium Gejming PC (i malo jače od medijum)

Računar koji sam upravo skoro sklopio za sebe.

U pitanju je I3 10100f procesor sa SSD M.2 diskom 16G DDR4 memorije i veoma solidnom RX580 grafikom. Pokreće sve igre na maksimalnim podešavanjima u FullHD rezoluciji a za napajanje sam uzeo naravno omiljeni Chieftec od 500W green serije.

Sudeći da grafika u najzahtevnijoj igri koju sam testiraao a to je CyberPunk troši do 180W, procesor max 65W za sve ostalo mi ostaje dovoljno snage.

Napominjem da će svaka slična konfiguracija zadovoljiti 90% gejmera a ja lično nisam baš pravio konfiguraciju zbog igara ali sudeći da skoro sve igre koje sam probao su radile na MAX podešavanjima ne vidim preteranog razloga za nešto bolje od ove konfiguracije.

A sada se postavlja pitanje čemu i jača napajanja od ovog?

Pa proizvodjači uvek prave neke ekstramne varijante GPU i CPU koji konzumiraju mnogo struje i snage i uvek izbaciju nove proizvode. Naravno uvek ima onih koji jednostavno hoće da kupe nešto najnovije bez obzira da li im to stvarno treba ili ne tako da dolazimo do napajanja od recimo 700W

Baš jak Gejming PC ili neki Workstation

U ovu kategoriju bih svrstao računare zadnjih generacija Intela i AMD sa najboljim procesorima tipa I9 i Ryzen 9 koji sami po sebi troše stotinak pa i više wati.

Pored toga na takve mašine se obično stavi grafika cenovnog ranga od 1000 do 2000e koja može da konzumira 300 i više wati snage plus verovatno takve konfiguracije imaju još više dodatnih uredjaja pa su njima napajanja od 500w slabašna. Tu se stavljaju napajanja od minimum 700W pa do jednog kilowata snage. Znači sve po potrebi i po potrošačima koje imate u sistemu.

Čuo sam da ima napajanje i jače od jednog kilowata, čemu ono služi?

Pa opet ista priča sigurno ima mnogo potrošača u sistemu kojima treba određena snaga. Recimo mining rig ili neki jak server sa mnogo CPU i GPUa kojima je ta snaga potrebna. Ta napajanja nisu u ponudi klasičnim konzumentima već imaju specijalnu namenu i obično ih kupuju jake firme koje se bave tim poslovima.

Važnost napajanja u celom računarskom sistemu

Sad meni kao nekom ko se iole razume u elektrotehniku je uopšte smešno i da pišem na ovu temu ali to radim zbog onih koji se ne razumeju.

Ukratko rečeno kvalitetno napajanje vam garantuje dug radni vek svih ostalih komponenata u sistemu!

Ako mi verujete na reč ja sam posle nekih deset  godina korišćenja Chieftec napajanja od 300w kupio drugi Chieftec od 500W. Ali ne zato što mi je stari crkao ili vrisnuo, ne on još uvek radi, već zato što mi je potrebno jače zbog zamene ostalih komponenata i zbog određenih konektora koje nemam na starom napajanju.

Jeste da je Chieftek ili Thermaltake ili CoolerMaster duplo skuplji od svakog noname napajanja ali ne postoji noname napajanje koje će da radi 10 godina a da mu ništa nije. Pritom mislim na svakodnevni rad jer se kod mene kompjuter maltene ne gasi. 

Pored svega toga ja nisam doživeo da mi se bilo koja druga komponenta sistema pokvari ili da crkne.

Devedeset posto komponenata koje stradaju u računarima stradaju zbog loših napajanja i to možete  da pitate bilo kog servisera. Ostalih 10 posto su fabrički defekt ili stradanje zbog overklokovanja.

Na sve što pričam treba gledati drugim očima, pogledajte to recimo ovako:

Kupite procesor od 100 eura sa matičnom pločom od minimum 60 eura i memorijama od nekih 35 eura i  neku lepu grafičku od čak 250 eura.

I sad tih 450-500 eura stavljate na neko bedno napajanje od 30e? Kockate 500 eura za razliku od dodatnih 30 eura kako bi kupili kvalitetno napajanje od  50-60e?

Za mene je to neshvatljivo i ja to lično nikada ne bih uradio.

Na šta voditi računa prilikom kupovine napajanja?

Ono što bi trebalo da znate je da osim što treba kupovati proverena napajanja poznatih proizvođača je i to da li će odabrano napajanje da zadovolji potrebe vaše konfiguracije ne samo sa snagom već i sa potrebnim konektorima.

Sada u ovom vremenu je već moranje da napajanje ima 2x4 pina za CPU i jedan kombinovani 6+2 konektor za GPU. To je dovoljno za većinu korisnika. 

Ukoliko planirate neku eventualnu nadogradnu gde bi nekada imali dve grafičke u sistemu treba van 2 kombinovana 6+2 konektora. ne moraju nužno da budu kombinovani, može i dav 8mo pinca ali je bolje ako može da se kombinuje.

Naravno još je lepše da imate modularna napajanja koja su u principu ista stvar ali je estetski lepše kome je to bitno jer tu koristite kablove samo za šta vam trebaju a višak čuvate u kutiji da ne smetaju.

Mana im je što ta estetika košta i sigurno su skuplji bar za trideset posto od klasičnih.

Bonus tekst: Kako da znam da li mi je napajanje ispravno?

Daću vam savet iz svog dugogodišnjeg iskustva kako da znate da li vam je napajanje ispravno bez obzira da li je kvalitetnije ili ne.

Možete napajanje da proveravate i sa onim testerima koji svetle i lampicama vam označavaju da li imate napone od 3.3V, 5V i 12V ali to nije baš merodavno.

Najmerodavnije vam je očitavanje vrednosti napajanja u biosu matične ploče.

Svaki bios je priča za sebe pa sad neću pisati kako da nađete gde su vrednosti napona to se snađite sami ali svaka vrednost mora da bude ili tolika ili za malo veća. Tipa 12v je u biosu 12.05 itd.

Ukoliko je bilo koja vrednost napona i za malo manja od navedene to napajanje nije dobro i treba ga menjati što pre dok vam ne strada još nešto.

Zaključak

 Kvalitetna napajanja osim kvalitetnijih kablova imaju u sebi razne sisteme zaštite od lošeg napona u mreži, kratkotrajnih cimanja struje i velikog oscilovanja napona.

Sve navedeno u predhodnoj rečenici je veoma učestala pojava sa našom elektrodistribucijom tako da će manje kvalitetna napajanja brzo da dočekaju kraj a veoma često sa crkavanjem napajanja crkne još neka od komponenata sistema.

U najjeftinijoj mogućoj varijanti šteta vam neće biti manja od 60-tak eura koliko košta najjeftinije napajanje sa još nekom jeftinom komponentom tipa HDD. Ako vam se desi da strada i matična plaoča onda j šteta već ozbiljnija a sve to samo zato što ste uštedeli nekih 30-35e za kvalitetnije napajanje.

Svaka komponenta računarskog sistema je bitna kako bi sistem uopšte i radio ali je kvalitetno napajanje najbitnija komponenta jer od njega zavisi kako će sve ostale komponente raditi i štiti komponente od lošeg napona a samim tim im obezbeđuje dugotrajan rad.

Čak i ukoliko kupujete gotov kompjuter sa garancijom od dve godine obavezno tražite podatke o napajanju i ako nije iz klase kvalitetnih bolje je da tražite da vam zamene uz doplatu naravno.

Ta napajanja koja oni stavljaju su možda za malo bolja od najjeftinijih napajanja ali ne traju ni ona mnogo dugo tako da se po isteku garancije već iste godine dešava da crknu.

Hvala na čitanju i nadam se da sam pomogao i razjasnio neke stvari, ukoliko imate pitanja pišite u komentaru.




Napajanje za PC - šta kupiti i mogući problemi i saveti М 5 of 5
 Koje napajanje kupiti za računar?  Ovaj post pišem iz razloga što velika većina ne obraća pažnju na najbitniju stvar računara a to je uprav...

Нема коментара :