11/01/2018

Sta je CCTV HDCVI AHD TVI CVBS IP - Video format

Video formati i skraćenice 


Često prilikom kupovine snimača za video nadzor naidjete na pojam tribird, pentabird DVR ili XVR koji shodno tome imaju podršku za neke video formate.
One koje nazivaju pentabird imaju podrsku za 5 video formata ili jednostavnije za sve formate i na njima mozete povezati bilo koju kameru. Nije bitno da li je analogna, digitalna ili IP kamera i od kog je proizvodjaca.

video format hdcvi cctv tvi ahd cvbs ip

Tribird snimači po logici naziva imaju podršku za samo tri video formata i to znači da ne možete povezati bilo koju kameru.
Sad vi mislite "Uh, sve si mi reko" :) ali polako objasniću svaki taj pojam ponaosob.
U globalu treba povesti računa ako ste vec imali stari video nadzor pa menjate video rekorder.
Idemo pojam po pojam od video rekordera do video standarda:

Šta znači DVR?


DVR je akronim od Digital Video Recorder što znači digitalni video simač i slično je kao nekadasnji video rekorderi samo što sve snima na hard disk umesto na analognu video kasetu.

Šta znači XVR?


XVR je model DVR koji podržava sve video formate a nazivaju ga i pentabird snimač.

Šta znači NVR?


NVR je akronim od network video rekorder i znači da snima samo sa mreže i koristi samo IP kamere za rad.
Idemo sad na video formate i njihove skraćenice.

Šta znači CCTV?


CCTV je skraćenica od Closed Circuit Television System i to znači da je u pitanju analogni format preko kojeg možete da gledate video u maksimalnoj rezoluciji od 960h ili 928x480 piksela ali će većina kamera prikazati 480i ili 704x480

Šta znači HDCVI?


HDCVI je akronim od High Definition Composite Video Interface i drugim rečima to vam donosi kvalitetan video sa rezolucijom od 1080p ili Full HD.

Šta znači TVI i HDTVI?


HDTVI je akronim od High Definition Transport Video System a drugim rečima to je digitalni format koji pruza kvalitet od 1080p iliti FullHD.
To je format koji je posebno razvio Techpoint i najvise ga koristi Hikvision za svoje sisteme.
Ono što je vama bitno je da ako imate kameru ili rekorder marke Hikvision pa menjate nešto u sistemu da taj uredjaj podržava TVI format kako bi radilo sa ostatkom Hikvision opreme.

Šta znači CVI i HDCVI?


Format HDCVI je razvojen od strane Dahua kompanije i skracenica je od High Definition Composite Video Interface.
Od 2012 godine kada je prvi put predstavljen napredovao je do HDCVI 3.0 i sa ovim zadnjim standardom moguc je prenos digitalnog video signala putem koaksijalnog kabla do 4K rezolucije.

Šta znači AHD?


AHD je skracenica od Analog High Definition. To je isto što i CCTV samo u najboljem izdanju.

Šta znači CVBS?


To je skracenica od Composite Video Blanking and Sync što je opet standard za tehnologiju prenosa analognog video signala sa napajanjem preko koaksijalnog kabla koji na kraju imaju BNC konektor.
Ovo su najčesći formati na koje mozete da naidjete prilikom kupovine video snimaca.
Najbitnije je proceniti svoje potrebe pa onda kupovati uredjaj. Besmisleno je bacati novac na 40% skuplji pentabird ako vam posao zavrsava i tribird jer im je razlika samo u tome što ovaj podrzava vise standarda a inace oba podrzavaju digitalne standatde što je jedino bitno.
Sta je CCTV HDCVI AHD TVI CVBS IP - Video format М 5 of 5
Video formati i skraćenice  Često prilikom kupovine snimača za video nadzor naidjete na pojam tribird, pentabird DVR ili XVR koji shod...

Нема коментара :