10/30/2018

Kvarovi LED sijalica i plafonjera

Provera ispravosti LED dioda unimerom

Ukoliko imate LED rasvetu i neka od sijalica vam ne radi vi ne morate odmah da kupite drugu vec proverite uzrok kvara.




LED rasveta ima pojedinacne elemente u sebi u odnosu na obicne sijalice koje se ne popravljaju.
Ti elementi su deo sa napajanjem i deo sa LED diodama.

Koji od elemenata je izgubio funkcionalnost je relativno lako utvrditi. Ukoliko vam je LED sijalica ili plafonjera prestala odjednom da svetli vrlo verovatno vam je pregorela neka od LED dioda na ploci sa diodama.
Ukoliko vam LED rasveta zmirka i treperi na bilo koji nacin to opet znaci da vam LED diode rade ali imate problem sa napajanjem.


Kako proveriti diode na led sijalicama?


Pokazacu vam veoma lak i brz nacin kojim dolazite do neispravne diode. Unimer postavite u polozaj za proveru dioda i svaku zasebno proverite. Evo videa gde je prikazan postupak.



Kada dodjete do neispravne diode potrebno je da je razlemite sa ploce i da prespojite krajeve gde je ona bila kako bi strujno kolo bilo zatvoreno i kako bi ostale diode radile. Diode su u nekim slucajevima vezane redno a negde kombinacijom redne i paralelne veze ali ako nista ne svetli jedna u redu je stradala.

Od alata vam treba lemilica i kalaj. Kalajem ujedno i premostite vezu ka ostalim diodama.

Napominjem da ovako mozete osposobiti LED panel sa diodama ali da to ne radite ukoliko vam crkne vise od deset posto dioda na ploci.

Znaci ako imate oko dvadesetak dioda nije preporucljivo izbaciti iz kola vise od dve diode jer ce ostale biti vise opterecene naponom pa ce im se smanjiti rok trajanja.

Isto tako je vrlo retko da pregori vise od jedne LED diode jer su vezane redno a ponekada na vecim panelima i kombinovanom vezom. Tako da ukoliko ne radi nijedna dioda ili ne radi odredjena grupa dioda kvar je 99% samo u jednoj diodi iz grupe.

Ukoliko imate problem sa napajanjem mogu odmah da vam kazem da je bilo kakva popravka napajanja neisplativa zbog cene novog napajanja. Najcesce napajanje za LED plafonjere zovu jos i drajver za LED sijalice.
Cena novog je oko 2.5 eura tako da gubljenje vremena sa popravkom i zamena pojedinih delova na plocici napajanja nije isplativa ukoliko niste elektronicar koji treba samo da odvoji vreme za to.
Tako da pravac u prodavnicu po novo napajanje i veoma jednostavno zamenite napajanje jer je montaza prelaka i treba vam samo par srafcigera.

Ja sam kupio LED drajver i odradio zamenu jer mi je plafonjera pocela da treperi nenormalno prilikom ukljucivanja a sada radi sasvim normalno.

Ukoliko imate slučaj da led plafonjera radi normalno a počne da treperi kada uklučite drugu plafonjeru onda je opet problem u ispravljaču i sa nekim od kondenzatora unutar njega. Konkretno u ovom slučaju je kondenzator od 400V i 10 mikrofarada i ne uspeva da odradi posao a eventualnom zamenom tog kondenzatora sa kondenzatorom od 400V i 15 mikrofarada taj problem treperenja bi nestao.

Procitajte i cime da zamenite stare klemice na sijalicnim mestima u članku Alternativa za stare kleme

Pročitajte i članak gde sam popravljao neispravan LED panel na plafonjeri Šta ima u LED panelu?
a vredi pročitati i članak 

Kako da ugradim LED plafonjeru i postupak ugradnje LED sijalice?


Kvarovi LED sijalica i plafonjera М 5 of 5
Provera ispravosti LED dioda unimerom Ukoliko imate LED rasvetu i neka od sijalica vam ne radi vi ne morate odmah da kupite drugu vec pro...

Нема коментара :