4/14/2018

Ubiquiti AirGrid instalacija OS i reset iz servisnog moda

Ubiquiti Air grid provera ispravnosti i upload firmwarea


 reset ubiquiti

Kada kupite Ubiquiti AirGrid uređaj najvažnije je znati kako da mu pristupite da bi ga podesili i konfigurisali za rad u vašoj mreži.

Iskusniji znaju kako to da urade a ovo pišem za početnike koji nemaju iskustva.
Kako bi pristupili uređaju potrebno ga je povezati adapterom i POE spliterom ili POE adapterom na napajanje i na računar.
Zatim u računaru morate pogledati koju IP adresu ste dobili od Ubiquitija.
Idete desni klik na ikonicu mreže, u donjem desnom uglu, pa na Open network and sharing center.
Zatim u prozoru koji se otvori nađite stavku Local Area Connection.

Dvostrukim klikom na nju imate prozor sa statusom pa kada odete na Details dobijete izveštaj o IP adresi koji ste dobili od Ubiquitija. Ona je u koloni IPV4 Adress i obično je tipa 192.168.x.x
Ako ste recimo dobili adresu 192.168.88.5 to automatski znači da je adresa Ubiquitija 192.168.88.1
Prve tri cifre su uvek iste samo je zadnja kod uređaja uvek 1.

Sada kada tu adresu uređaja ukucate u browser otvara vam vam se stranica preko koje pristupate ubiquitiju kao na slici. Ono što trebate da znate je user name i password uređaja kako bi mu pristupili.
Po defaultu je ubnt/ubnt posle cega pristupate podesavanju uredjaja. Ubiquiti uredjaji se setuju samo putem browsera ne postoji poseban program ya to kao što je to slucaj sa Mikrotik uredjajima. 
Ukoliko lozinku ne znate  morate resetovati Ubiquiti na fabricke vrednosti a ujedno dok to radite uradicete i updejt softvera na najnoviji. Postojala je verzija koju su uspeli da hakuju preko neta pa je bolje preuzeti najnoviju odmah.

Postupak je sledeči:
Prvo pritisnite dugme za reset nekim šrafcigerom pa dok držite priključite lan kabl sa napajanjem:

postupak ubiquiti resetubiquiti reset postupak mode

Držite sve dok lampice na njemu ne počnu naizmenično da svetle. To je takozvani ervisni mod uredjaja i naizmenično svetle 4-ta sa 6-tom i 3-ća sa 5-tom lampicom kao na slikama:

ubiquiti servisni modubiquiti reset servis mode

Kada ste to uradili morate otići u Command Prompt na vašem kompjuteru i ukucati komandu ping 192.168.1.20 posle čega pritisnite Enter. 

Za startovanje Command prompta idite na Start i u search (win10) ili startom Run opcije (win7) ukucate Cmd što je skraćenica za Command Prompt i otvara se crni prozor u kome kucate komande za ping i sve ostale koje navodim u članku.

Ukoliko pingate uređaj sa određenim vrednostima u milisekundama to znači da je lan port na ubiquitiju ispravan i da možemo da krenemo sa instalacijom najnovijeg softvera na njemu.
Idite na vaša mrežna podešavanja kao što je prethodno u članku objašnjeno i podesite ručno adresu na vašem računaru sa vrednostima 192.168.1.50 i netmask 255.255.255.0 pa štiklirajte opciju "validate settings after apply" i na OK ili Enter.

To se radi da bi se uspostavila komunikacija izmedju vaseg kompjutera i ubiquitija i da bi prenos firmwarea bio moguc a pingovanjem bas to i proveravamo.

Da bi instalirali najnoviji softver za ubiquiti air grid morate isti da skinete sa interneta i možete ga naći na sajtu u pretraživaču tipa ubiquiti.com. 
Vodite racuna da preuzmete softver za vaš uredjaj. Kad ga skinete pošto se po defaultu skida u folderu download opet u command promptu ukucajte CD downloads pa pošto uđete u download folder vi kucate komandu tftp -i 192.168.0.20 PUT i onda ime fajla koji ste skinuli kao verziju operativnog sistema ubiquiti posle čega pritisnite enter i sačekajte da se fajl sa vašeg računara downloaduje u ubiquiti uređaj.
Ako je transfer uspešan ispisaće se "transfering file successful".

Potrebno je sačekati još da se ubiquiti resetuje što će da uradi sam a da bi videli da li se resetovao možete opet u command promptu pingati njegovu adresu komandom ping 192.168.0.20 -t čime se automatski pinga dokle god ne zaustavite proces.  Ukoliko pocnete da dobijete vrednosti u milisekundama to znači da se uređaj i uspešno resetovao.
Čim ping proradi idite u browser i na adressi 192.168.1.20 otvara se login prozor gde kucate user ubnt i password ubnt (sve mala slova) i pristupate podešavanjima uredjaja o kome ću pisati u narednom članku.






Ubiquiti AirGrid instalacija OS i reset iz servisnog moda М 5 of 5
Ubiquiti Air grid provera ispravnosti i upload firmwarea Kada kupite Ubiquiti AirGrid uređaj najvažnije je znati kako da mu pristu...

Нема коментара :