4/20/2017

Kako očistiti kompjuter - sprečavanje kvarova

Čišćenje kompjutera - najbolja preventiva od stradanja komponenti



Verovali ili ne, glavni razlog crkavanja komponenti posle jeftinih napajanja i nestručnog ugradjivanja je prašina. Kompjuter je kao magnet za prašinu i ukoliko ga ne čistite redovno doći će do pregrevanja najčešće CPU (glavni procesor) i GPU (grafički procesor) procesora. 

Ja moj desktop čistim jednom u 3 -4 meseca  a na slikama ćete videti kako on izgleda posle tih tri meseca od fine prašine koju usisaju ventilatori i nagomilaju je i u kućištu i na hladnjacima procesora.
Za početak evo slike hladnjaka glavnog procesora na kojoj vidite pravi tepih prašine koji se nakupio između ventilatora i hladnjaka i sprečava hladjenje samog hladnjaka a sve to je rezultovalo iznenadnim gašenjem kompjutera. 

čišćenje kompjutera hladnjak cpu

prašina na grafičkoj

Evo i ostalih slika prašnjavog kućišta:

prašina na ventilatoru procesora


prašina u kućištu

Evo i grafičke kartice i njenog hladnjaka:

prašina na grafičkoj kartici


Za čišćenje preporučujem da koristite ovako neku duvaljku vazduha kao ja ili kompresor. Ukoliko nemate možete i usisivačem ali nećete baš detaljno očistiti prašinu sa njim.

duvaljka za čišćenje kompjutera

Evo kako sve izgleda posle čišćenja i to samo sa ovom duvaljkom bez ikakvih ostalih sredstava i bez krpa:






Od svih komponenata jedino sam skidao grafičku jer je njen hladnjak okrenut na dole i imam slab pristup za čišćenje a sve ostalo je ostalo na mestu.
Još da napomenenem da ukoliko čistite kompjuter obavezno vodite računa da se ventilatori ne okreću posredstvom vazduha koji uduvavate! Blokirajte ventilator nečim (šrafcigerom npr.) pa onda duvajte preko njega. To je zbog toga što on može da indukuje struju kao generator i da ta struja ošteti deo na matičnoj ploči a samim tim i pokvari kompjuter.

Kako očistiti kompjuter - sprečavanje kvarova М 5 of 5
Čišćenje kompjutera - najbolja preventiva od stradanja komponenti Verovali ili ne, glavni razlog crkavanja komponenti posle jef...

Нема коментара :