5/29/2016

Debljina zica za ringlu električnog šporeta

Princip rada i debljina žice za ringle 


Pošto imate već članak o tome kako najlakše zameniti ringlu na električnom šporetu evo i ukratko da opišemo princip rada ringle i koju žicu koristiti prilikom eventualne zamene ako je nagorela ili se ukrutila od dugotrajne upotrebe.

žica za ringlu

Potrebno iskustvo: Početnik
Potrebaan alat: Klešta za buksne ili u krajnjem slučaju obična klešta i par šrafcigera


U principu ako vam treba žica za ringlu najlakše je otići u radnju elektro opreme i tražiti baš sa tim terminom i svaki prodavac će znati koju žicu i kog preseka treba da vam da.
Kada pazarite žicu za ringlu obavezno tražite i čelične buksne jer su ovde kod nas najbolje što se može koristiti za ovu namenu.

Kako radi ringla?


 Ringla je u suštini skup grejača u jednom grejnom telu. U zavisnosti od vrste ringle imate i ekspress ringle ili klasične sa dva ili tri grejača.
 Kod ringle sa recimo 3 grejača u sebi njihovom kombinacijom odredjuje se i temperatura a to radite pregidačem koji ima one stepene tipa 1, 1.5, 2, 2.4, 3 itd.
 Vi u suštini tim prekidačem palite jednu od 9 mogućih kombinacija ta tri grejača a najača kombinacija je kada odjednom rade sva tri grejača u ringli. To je u najvećem broju slučajeva stepen 3.
 Pošto najveća ringla u zbiru svih grejača kad je uključena na maksimum troši nekih 2.5 kilovata to vam govori da vam ne treba žica veća od 1.5 mm2 za napajanje svakog grejača pojedinačno.
 Znači pošto imate 4 žice do ringle, kao na slici gore, jedna je za nulu iliti masu a ostale tri su za napajanje ta 3 grejača unutar ringle.
 Dovoljno je da svaka od žica bude 1.5 mm2 preseka jer kabl od 1.5 mm2 može da izdrži oko 10 ampera opterećenja a to je dovoljno za snagu od okvirno 2 kilovata.
 Pošto vama treba neko srednje opterećenje a uz to imate i tri grejača u ringli onda komotno koristite 1.5 mm2 bakarnog kabla sa kvalitetnom izolacijom. Ja koristim sa silikonskom izolacijom za ovu namenu.

 Što se tiče veze električnog šporeta ili štednjaka za električnu mrežu onda je tu najbolje koristiti trofazni priključak sa kablom od 5 × 2.5 mm2.
 Tako će se instalacija pravilno rasteretiti ukoliko koristite više ringli i relnu odjednom i nećete doći u situaciji da vam izbaci osigurač na podtabli u stanu.
 Inače uopšte i ne preporučujem priključivanje električnog štednjaka na monofaznu utičnicu jer tu imate samo jednu fazu koja je do utikača u 99% slučajeva dovedena sa kablom od 2.5 mm2. Drugačije rečeno tu imate kabl 3 × 2.5 mm2 gde je jedna žila za zemlju, druga za nulu i treća za fazu.
 Taj kabl ne može da izdrži ukupno maksimalno opterećenje šporeta koje u proseku iznosi oko 8 kw.
 Njime morate voditi računa i selektivno koristiti potrošače i to maksimalno 2 ringle ili relnu sa jednom ringlom istovremeno.

 Jeste da je trofazni kabl dosta skuplji ali to se ne menja često i ne treba vam više od metar ipo kabla tako da na kablovima ne štedite!




Debljina zica za ringlu električnog šporeta М 5 of 5
Princip rada i debljina žice za ringle  Pošto imate već članak o tome kako najlakše zameniti ringlu na električnom šporetu evo i ukratk...

Нема коментара :