5/21/2016

Električna šema bojlera ili shema bojlera za pravilno povezivanje instalacije

El. šema bojlera

montaža bojlera shema šema

Evo za vas koji ne znate o bojlerima i o komponentama koje bojler sadrži nacrtao sam vam električnu šemu bojlera za povezivanje. U šemi bojlera imate sve komponente koje klasičan bojler ima i objasniću vam koja komponenta čemu služi.

Za početak evo šeme bojlera:

električna šema bojlera

Kao što vidite na shemi bojlera u električnoj instalaciji bojlera imate svega 5 elemenata i to su:
  1.  Klemarnik
  2.  Sigurnosni termostat (ST)
  3.  Radni termostat (RT)
  4.  Signalna sijalica
  5.  Grejač
Klemarnik bojlera je keramički i tu dolazi trožilni kabl gde povezujete fazu, nulu i uzemljenje. Sigurnosni termostat služi da bi usled kvara na radnom termostatu reagovao i isključio grejač. To se dešava temperaturi malo vecoj od maksimalne temperature na radnom termostatu. Zato se i zove sigurnosni termostat i on ima sondu koju postavljate u otvoru na flanši bojlera u najnizoj tacki ispod sonde radnog termostata. Sigurnosni termostat za razliku od radnog termostata isključuje i fazu i nulu.

Vidite na semi da su kontakti u vezi što znači da je to jedna komponenta koja ima dupli kontakt. Radni termostat služi za regulisanje temperature vode, i to radite onim plasticnim tockicem koji je povezan sa osovinom tetmolegulatora. Radni termostat je takođe češći kvar na bojleru ali se lako menja. Obično je u sklopu sa sijalicom bojlera bar je tako na magnohromovim bojlerima.. Radni termostat isključuje samo fazu a ne i nulu kao sigurnosni termostat.

 Signalna sijalica sluzi da vam da signal da li je bojler pod naponom ili je isključen. Grejac sluzi za zagrevanje vode u bojleru. Šema bojlera vam pokazuje tačan položaj grejača po čemu vidite koji elementi su povezani redno i paralelno sa grejačem.

 Eto sad kad ste naučili osnove pročitajte u ovom članku više o tome kako da ustanovite kvar na bojleru Pronalaženje kvara bojlera Pročitajte i koristan članak "Šta su to termostati i koja je njihova uloga"    ili o zameni grejaca i problemima sa kamencem  "Ciscenje bojlera od kamenca"
Električna šema bojlera ili shema bojlera za pravilno povezivanje instalacije М 5 of 5
El. šema bojlera Evo za vas koji ne znate o bojlerima i o komponentama koje bojler sadrži nacrtao sam vam električnu šemu bojlera z...

4 коментара :

Unknown је рекао...

Kako se povezuje protocni boljer za kupatilo 24 kw ima kamel sa 5 zica 3 faze nola i uzemjenje hvala

М је рекао...

Pa sam si sebi odgovorio. Za taj bojler ti treba trofazna instalacija i to kvalitetna jer 24Kw nije mala snaga.
Ukoliko nemas trofaznu instalaciju na tom mestu u kupatilu onda nemas drugi nacin da povezes taj bojler.

Unknown је рекао...

Imam problem sa bojlerom sve radi lampica normalno greje termostat iskljucuje al je velika potrosnja


М је рекао...

A kolika je to potrosnja da bi znali da li je velika ili ne? U svakom slucaju ako je veca u odnosu na ranije mogu da budu dva uzroka a to su kamenac u bojleru i defektan grejac opet zbog tog istog kamenca.
Ciscenje bojlera od kamenca se mora uraditi na nekih dve do tri godine a imate u ovom blogu i clanak o tome pa procitajte.