11/20/2016

Full gauge 900ri clock kontroler

Full gauge 900ri clock kontroler - uputstvo i primena

Full gauge 900ri clock se koristi najviše u rashladnoj tehnici za kontrolu rada kompresora, ventilatora na isparivaču i topljenja isparivaca.
Jednako je upotrebljiv i za minusne i za plusne komore jer je raspon temperature sondi od -50 do +70 stepeni.

Ima više varijacija full gauge (ful gejdž) kontrolera i to su 900ri, 900ri plus, 900ri clock.

Kontroler Full Gejdž 900ri clock je razlikuje od prethodna dva po dodatnim opcijama za regulisanje topljenja i to na nedeljnoj bazi ne samo na dnevnoj. Uz to naravno ima i sat a sam meni se malo razlikuje u odnosu na 900ri i 900ri plus kontrolerima.
 Po nameni su sva tri ista i regulišu rad na osnovu temperature ambijenta i temperature lamela isparivača.
 Pošto smo se u članku  Full gauge PCT-400Ri plus (full gejdž) uputstvo i primena pozabavili opširnije o samim Full Gauge kontrolerima a naravno i o tom 400Ri plus, ovde u ovom članku ćemo se fokusirati na sam meni i na parametre za štelovanje kontrolera.

Opšte informacije o full gauge 900ri clock:

  • dimenzije 71 x 28 x 71 mm
  • radni napon 110/220V
  • 3 izlaza za kompresor, grejače isparivača i ventilator isparivača sva tri releja su max 5A 
  • 2 sonde za merenje temperature ambijenta i temperature lamela isparivača
  • štelovanje topljenja na nedeljnom nivou
  • cena oko 60 eura
Idemo sada na tabelu sa parametrima za štelovanje i na objašnjenje istih:
full gauge 900ri clock functions


Idemo redom funkciju po funkciju:

  1. f01 Defrost by programmed time (weekly schedule) je opcija gde komandujete kontrolerom da vrši otapanje po nedeljnom rasporedu ako ste ga uneli. U nastavku tabele imate 0 za ne i 1 za da kada podešavate ovu opciju.
  2. f02 Control differential (hysteressis) je razlika u temperaturi koju ste zadali kao "set point" ili željena temperatura komore i temperature na koju će se opet aktivirati izlaz za start kompresora. Ako se recimo podesili da vam temperatura komore bude 6 stepeni a diferenca 2 stepena onda ce kompresor stati kad dostigne 6 stepeni a ponovo će krenuti kad temperatura komore poraste na 8 stepeni.
  3. f03 Minimum setpoint allowed to end user je minimalna temperatura koju operater može da podesi posle štelovanja instalatera. Tačnije ako vi kao monter ne želite da neko može da postavi nižu temperaturu od recimo -20 stepeni vi u ovom parametru unesete "-20"
  4. fo4 Maximum setpoint allowed to end user je isto što i prethodno samo važi za maksimalnu temperaturu
  5. f05 Delay when the instrument is powered on je vreme kada ce kontroler početi da vrši svoju ulogu po startovanju. Ako ste podesili neko vreme onda ce kontroler za to vreme samo raditi kao indikator temperature a posle toga će početi da uključuje uredjaje.
  6. f06 Act point of low ambient temperature alert(S1) je najniža temperatura komore kada će vam se aktivirati alarm
  7. f07 Act point of hight ambient temperature alert(S1) je najveća zadata temperatura kada će vam se aktivirati alarm.
  8. f08 Refrigeration time (interval between defrosts) je vreme rada hladjenja izmedju dva otapanja
  9. f09 Compressor delay after ON je vreme koje mora proći da bi se kompresor zaustavio posle starta 
  10. f10 Compressor delay after OFF je vreme koje mora proći posle zaustavljanja kompresora do sledećeg pokretanja 
  11. f11 Compressor status with detached ambient sensor (S1) je opcija gde štelujete da li ce kompresor raditi ako je sonda ambijenta oštećena ili raskačena ili van opsega
  12. f12 Defrost when the instrument is powered on je štelovanje gde komandujete uređaju da li će nastaviti topljenje ako se usled isključenja ili nestanka struje ta akcija prekine tako da zna da li da nastavi ili da krene ciklus odpočetka sa hladjenjem
  13. f13 Evaporator temperature (S2) for end defrost je funkcija gde štelujete potrebnu temperaturu S2 sonde za kraj procesa topljenja. Ovim ujedno i skraćujete vreme topljenja ako dostignete zadatu temperaturu pre zadatog minimalnog vremena.
  14. f14 Maximum defrost duration (for safety) je maksimalno dozvoljeno vreme za topljenje izmedju dva ciklusa hladjenja.
  15. f15  Fan turned on during defrost je opcija gde štelujete da li ce raditi ventilatori prilikom otapanja ili ne
  16. f16 Defrost type je štelovanje vrsta topljenja
  17. f17 Locked temperature indication (S1) during defrost je podešavanje da li ce vam kontroler prikazivati temperaturu sonde prilikom topljenja ili će je zamrznuti na vrednost pre početka topljenja.
  18. f18  Draining time (dripping of defrost water) je vreme posle topljenja za koje će svi izlazi biti isključeni i pri čemu će se voda iz kadice isparivača oticati van prostorije.
  19. f19  Evaporator temperature (S2) for fan return after draining je temperatura pri kojoj će se pokrenuti ventilatori isparivača posle otapanja
  20. f20  Maximum time of fan return after draining (fan-delay) maksimalno vreme za koje se ventilatori neće paliti posle otapanja. Ujedno i prevencija ako zakaže opcija f19
  21. f21 Fan on with compressor off (refrigeration) funkcija gde štelujete da li da se ventilatori isparivača pale samo kada se pali i kompresor ili da rade non stop za vreme ciklusa hladjenja.
  22. f22  Fan stopped for high temperature in the evaporator je visoka temperatura isparivača pri kojoj ne želite da rade ventilatori na isparivaču. Npr. posle otapanja i slično.
  23. f23 Offset indication for ambient sensor štelovanje greške sonde u čitanju temperature. Ako utvrdite da sonda ne pokazuje tačnu vrednost ovom opcijom možete da je naštelujete.
  24. f24 Network equipment address RS - 485 (serial communication) je opcija za štelovanje adrese uredđaja na portu RS 485 za eventualno povezivanje sa kompjuterom. Ako postoji više kontrolera svaki mora imati različitu adresu.


Evo još par slika sa objašnjenjem na engleskom o tome kako da pristupite štelovanju topljenja na nedeljnom nivou, vremena, kako pristupiti funkcijama i ručnom topljenju i štelovanju željenje temperature.

štelovanje željene temperature full gauge 900ri clock


  Kao što vidite pretisnete i držite "SET" dugme 2 sekunde i pojavi vam se prethodno postavljena temperatura a vi to dugmićima gore i dole možete da promenite i posle toga opet pritiskom na "SET" sačuvate.

Ovo su alarmi i njihovo značenje

Ovde je objašnjeno kako manuelno uraditi topljenje i kako proveriti temperature iz prošlog perioda

Ovo je za raspored topljenja preko nedelje

Meni kontrolera i način pristupa funkcijama

Biranje merne jedinice i električna šema za povezivanje

Ulazak u napredne funkcije a na slici ispod je primer za štelovanje koda za nedeljni raspored topljenja.

Raspored topljenja primer za štelovanje

Podešavanje sata i vremena

Podešavanje željene temperature

Pregled funkcija na kontroleru i monitoring



Full gauge 900ri clock kontroler М 5 of 5
Full gauge 900ri clock kontroler - uputstvo i primena Full gauge 900ri clock se koristi najviše u rashladnoj tehnici za kontrolu rada kom...

Нема коментара :